Connect with us

Modeli

Dobar dan, ja sam SMART!

Idealno rešenje za vožnju i parkiranje po gradu, maleni SMART danas postaje sve popularniji, a veliku ulogu igra i njegova niska cena polovnjaka.

NO, DA SE MI NA SAMOM POČETKU UPOZNAMO SA NJEGOVOM ISTORIJOM! 

smart

Godine 1998. započela je proizvodnja modela SMART, međutim, njegova ideja je začeta još početkom sedamdesetih godina 20. veka.

„Automobil budućnosti“ kako su tada projekat nazvali u Mercedesu, svoje prve skice imao je 1972. godine, a uočavamo ultra – kompaktni automobil sa dužinom od svega 2,5 metra. S obzirom na to da auto u tom trenutku nije mogao da zadovolji potrebne bezbednosne standardne, iako je menadžmentu kompanije ideja bila „sjajna“ ona je morala da sačeka.

Tako dolazimo do 1993. godine kada su inženjeri predstavili Mercedesovom upravnom odboru konceptni Eco Sprinter i Eco Speedster.

ZELENO SVETLO – NAPOKON 

Smart „forfour“

Svi su bili zadovoljni onim što su videli, te je dato zeleno svetlo, a tada se u samu priču uključuje i glavni proizvođač svatova Swatch. Upravo je osnivač ove kompanije Nicolas G. Hayek imao planove još od 1989. godine da napravi mali gradski automobil.

Ovo partnerstvo dovelo je do stvaranje kompanije Micro Compact Car AG, čije je sedište bilo u Francuskoj (Hambahu) u blizini granice sa Nemačkom.

ČEKANJE SE ISPLATILO 

Sam rad na seriji automobila započet je tada 1994. godine, dok je prvi Smart predstavljen na auto sajmu u Frankfurtu u jesen 1997. godine.

Proizvodnja je započeta 2. jula 1998. godine, a još u oktobru iste godine vlasnicima su dostavljena prva vozila.
Godine 2000. usledila je kabriolet verzija, dok su se takozvani „roadster” i „roadster coupe” pojavili tri godine kasnije.

SMART FAMILIJA POČELA DA RASTE

Familija Smart modela proširena je već 2004. godine verzijom „forfour“ sa četvora vrata i to uz pomoć japanskog Micubišija. Međutim, ovaj auto opstao je na tržištu samo dve godine, kako bi 2006. godine bio i ukinut. Naredni Smart „forfour“ pojaviće se tek 2014. odine, a tada je i lansirana aktuelna generacija ovog automobila.
Treća generacija stigla je sedam godina kasnije, zajedno sa novim Smartom „forfour”, dok je publici ubrzo predstavljena i kabriolet verzija.

BUDUĆNOST SMART AUTOMOBILA? 

Kompanija proizvodi klasične benzinske i dizel motore, a zanimljivo je da SMART još od svoje druge generacije ima električnu varijantu.

Upravo je i ovo plan kompanije, da u budućnosti proizvodi samo električne automobile.

Da je ovo stabilna kompanija pokazuju podaci da je automobil sa 20 godina bio kod 2,2 miliona vlasnika.
Automobil, kao i svaki drugi mališan, traži da se mazi i pazi – te koji god model da imate naš je savet da idete na redovne provere i održavanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top