Pratite nas

Zanimljivosti

Kako je nastala kompanija koja proizvodi Smart automobile?

Na početku priče pomenućemo kompaniju Swatch, a njen izvršni direktor imao je ideju da napravi gradski automobil za svakodnevnu vožnju.

Prema dostupnim podacima on je u tom trenutku želeo da iskoristi način proizvodnje satova za svoj automobil, i želeo je da sarađuje samo sa jednim od njih.

Dogovor koji je ubrzo propao bio je sa kompanijom VW jer je ova firma želela da lansira u kosmos svoju ideju malog automobila. Međutim, dogovor je na kraju postignut sa kompanijom Mercedes.

Swatch je imao udeo od 49% akcija, dok je Mercedesu ostala većina od 51% udela.

Nova fabrika za novi automobil

Dogovor je doveo do toga da se napravi i nova fabrika u Francuskoj, a iako je sve na početku delovalo sjajno ove dve kompanije ipak su imale nesuglasice. Uglavnom se nisu slagali oko dizajna, same ideje automobila kao i imena. To je dovelo do situacije da pre no što je automobil i predstavljen, kompanija Mercedes je otkupila vlasništvo i preimenovala kompaniju u „Smart Gmbh“.

Prvi modeli predstavljeni u Frankfurtu

Prodaja je odmah obećavala nakon predstavljanja automobila u Frankfurtu 1998. godine, te su već 2003. godine predstavljena dva modela Roadster i Kupe.

Znatno veća verzija usledila je već naredne godine kada je predstavljen model Smart Forfour, a do danas je dizajnirano ukupno 8 modela ovog automobila.

Vlasnici kompanije su odmah kupili vozače sa niskom potrošnjom i mobilnost u zakrčenom saobraćaju.

S obzirom na do da je Smart zamišljen i kao modni detalj, prema navodima gotovo čitav enterijer moguće je prilagoditi zahtevu kupca.

Continue Reading
You may also like...
Avatar photo

➡️ Radio host ➡️➡️ Event manager ➡️➡️➡️ Copywriting ➡️➡️➡️➡️Social media manager

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh