Connect with us

Smart

Kako je nastao prvi automobil?

Verovali ili ne, ali za razliku od skoro svih naučnih dostignuća, za prvi automobil niko se ne može pohvaliti da ga je izumeo.

Naime, automobil kakav danas poznajemo je plod ideje i saradnje više ljudi, a za „prvi automobil“ se uzimaju mnoge današnje dostupne informacije i verzije.

Vozilo koje je bilo prvo, a da je imalo pogon na paru, konstruisao je belgijski sveštenik Ferdinand Verbiest davne 1668. godine, dok je prvo kopneno vozilo koje se kretalo uz pomoć mašine napravio Nikola Kinjo 1769. godine iz Francuske. Ovo su bila nezgrapna kola koja su na pogon pare, sa tri točka, ogromnim kotlom a njihova maksimalna brzina je bila 5 km/h.

Dvadesetak godina kasnije, tačnije 1789. godine Oliver Evans iz Amerike je u ovoj zemlji patentirao vozilo na sopstveni pogon, sa četiri točka. Ovaj njegov „automobil“ imao je na zadnjem delu točak sa loptama, te je vozilo moglo da se kreće kako po kopnu tako i po vodi.

Moderni automobil kakav danas poznajemo se „rodio“ godine 1886. kada je nemački izumitelj Karl Benz napravio Benz Patent – Motorwagen.

Ovaj automobil nije bio dostupan sve do početka 20. veka.

Continue Reading
You may also like...

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top