Connect with us

Smart

Kako vrućina utiče na automobilske gume?

Vrućine mogu u velikoj meri da utiču na stanje vaših guma, dok je najgora stvar koja može da vam se dogodi samo pucanje guma.

Naime, pritisak vazduha u gumama raste srazmerno i temperaturi koja raste. U tom slučaju pritisak u gumama može da poraste do te mere da će veoma lako doći i do puvanja guma.

Međutim, čak i u situaciji da guma ne pukne, samo preterano napumpavanje može da dovede do dodatnog trošenja gume, pa da sve to utiče i na proces kočenja. Naime, tri su stvari bitne kada je u pitanju toplota koja uzrokuje povećanje pritiska: vrući molekuli, trenje kao i sama guma.

Obratite pažnju na sledeće stvari

Naročito tokom leta potrebno je povećati opreznost kako ne bi došlo do pucanja guma. Ukoliko su one vruće na dodir sigurno je da je došlo do pregrejavanja, i tu je savet da automobil nikako ne vozite dok se one ne ohlade.
Obratite pažnju i na merač pritiska u gumama koji će vam dati signal da li su one napumpane zbog vrućine. Stoga vodite računa u svakoj prilici da li su one ispravno napumpane.

Bitno je i da zamenite gume ukoliko su one istrošene jer su upravo ovakve i sklone pucanju. Iako vam je možda to preveliki izdatak razmislite o kupovini „letnjih guma“ koje su napravljene tako da su odlične za vožnju po visokim temperaturama.

Naravno, savet je i da vodite računa na ograničenje brzine, jer što sporije idete manje će biti trenja, a manje treća znači i manje toplote.

Continue Reading
You may also like...

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top