Connect with us

Vesti

Nove automobile više niko ne kupuje?

Globalna inflacija uticala je na to da zaboravimo na velike liste čekanja za nove automobile, kao i sam raste cena koji su usporili prodaju četvorotočkaša iz fabrika.

Prema statistici objavljenoj sredinom godine, mnogobrojni proizvođači automobila beleže slabiju potražnju pre svega u Evropi i Severnoj Americi, a razlog za to je jer kupci novac čuvaju za osnovne životne potrebe.

Međutim, pojedini premijum proizvođači kao što su Ferari ili Mercedes beleže veću prodaju i to isključivo za najskuplje modele.

 

Liste porudžbina su, ipak za većinu proizvođača, sve kraće i to uprkos slabijoj proizvodnji kao i manjem broj uisporuka nego prethodne godine. Skok inflacije u Severnoj Americi i Evropi, proizvođačima automobila bi mogao da napravi problem.

Čelnici kompanija BMW i Volkswagen kažu da je potražnja za novim vozilima pala pre svega na ova dva kontainenta, dok se u Kini i dalje izražava dodatna želja kupaca novih automobila i njihovih modela.

Potražnja je, prema podacima onlajn dilera i specijalizovanih sajtova, opala u martu ove godine pa su i potrošači u ovom trenutku veoma oprozni. Kako sada stvari stoje proizvođači nastavljaju da svoje veće troškove prenose na kupce skupljih modela, ali da li ipak postoji limit u dizanju cena?

Stručnjaci još uvek nisu saglasni da li će ova manja potražnja dovesti i do pada cene novih autmobila, ali nagoveštaji pokazuju da je to ipak moguće.

Na primer, kompanija Ford u ovom trenutku razmatra da na tržište vrati popuste kao i podsticajne mere za kupovinu od kojih je kompanija odustala prošle godine tokom problema sa lancima snadbevanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top