Pratite nas

Vesti

Šta sve može da ošteti menjač na vašem automobilu?

Brojni su razlozi zbog kojih menjač na automobilu može da se pokvari, ali mnogi od njih su povezani sa našim greškama. Upravo će učestalim greškama prilikom promene brzine omogućeno i da se ošteti sinhroni prsten stepena prenosa na kojem se ova radnja i odvija.

Na primer ukoliko ne pritisnemo kvačilo dovoljno jako prilikom promene brzine, moguće je da će doći do zvuka koji nas podseća na struganje.

„Ako vam se to desilo prvi put, verovatno se neće štetno odraziti na ispravnost rada menjača. Sa druge strane, ukoliko se ovo dešava učestalo, moguća je šteta na sinhronom prstenu stepena prenosa na kojem se ova radnja često događa. Kod oštećenja sinhronih prstena dolazi do gubitka njihove uloge da izjednače broj obrtaja između dva vratila kako bi se lakše promenila brzina. Vozač će ovaj problem prilikom promene stepena prenosa osetiti kao povećanje otpora kod kretanja ručice menjača, uz prisutnost mehaničkog krckanja“ objašnjava Marin Morava HAK-ov tehnički savetnik.

Upravo je za vozače sa ovim problemom preporuka da odu do ovlašćenog servisnog centra jer je moguće da će i drugi uzroci dovesti do problema prilikom menjanja brzina, kao što je to neispravan rad ili loša podeđenost kvačila.

Takođe, moguće je i da se pojavi metalna piljevina u menjačkom ulju koja nastaje habanjem prilikom promene prenosa. Upravo ovi metalni ostaci mogu da oštete ležajeve menjača i zubčanika, pa u najgorem slučaju i potpuni kvar na menjaču.

Continue Reading
You may also like...

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh