Connect with us

Smart

Koji automobili uglavnom učestvuju u nesrećama?

Psiholozi su saglasni da boje automobila uglavnom odražavaju i ličnost samog vlasnika, pa tako konzervativni vozači preferiraju monohromatska vozila, dok drugi vozači preferiraju svetle boje.

Sama popularnot boja automobila varira od zemlje do zemlje, a nijanse koje su popularne na primer u SAD nisu u Nemačkoj, Španiji, Srbiji…Genrealno gledano trendovi boja automobila nisu statični, a menjaju se s vremena na vreme kako nova boja dolazi u fokus.

Stručnjaci za auto industriju carVertical nedavno su sproveli istraživanje sa ciljem da pronađu najpopularnije boje automobila kao i njihov uticaj na bezbednost same vožnje.

Na primer zemlje sa toplom klomom i njihovi stanovnici preferiraju šarenija vozila za razliku od vozača u takozvanim hladnijim vezama. U Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj primarna je vožnja sjajnog automobila, za razliku od Kalifornije ili Italije gde su svetle boje jednostavno norma.

Neko opšte pravilo glasi da su beli automobili popularniji u toplijim klimama, jer ona reflektuje sunčevu svetlost pa je i vožnja prijatnije i manje vruća.

Kako ovo nedavno istraživanje otkriva, bela je najpopularnija boja u Australiji (39,1% svih vozila) i EU (26,8%). Australijanci takođe vole srebrne (15,9%) i sive automobile (14%). Evropljani preferiraju sivu (25,9%), a zatim crna vozila (24,5%).

Sličan procenat crnih vozila nalazi se u SAD (24,7%). Međutim, vole i bele (20,9%) i srebrne (17,3%) automobile.

Da li boja utiče na bezbednost saobraćaja?

Ovo istraživanje obuhvatilo je i pomenuti segment bezbednosti, pa procenat kazuje da 60% crvenih automobila koja su pregledana na platformi su učestvovala u neku od saobraćajnih nesreća, što ovu boju čini najopasnijom za saobraćaj.

Smeđa (59%) i crna (57%) su takođe boje automobila koje završavaju u nesrećama češće od drugih, zatim žuta (55%), plava (54%), bela (50%) i siva (50%).

Nije iznenađenje da su crveni automobili sve češće uključeni u nesreće. Sportski automobili su obično crvene boje, a ljubitelji brzine više biraju crvene automobile nego konzervativni vozači. To je dovoljno da se pogodi zašto su crveni automobili na vrhu ove liste”, objašnjava M.Buzelis.

Continue Reading
You may also like...

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top