Pratite nas

Koji automobili uglavnom učestvuju u nesrećama?

Smart

Koji automobili uglavnom učestvuju u nesrećama?

Psiholozi su saglasni da boje automobila uglavnom odražavaju i ličnost samog vlasnika, pa tako konzervativni vozači preferiraju monohromatska vozila, dok drugi vozači preferiraju svetle boje.

Sama popularnot boja automobila varira od zemlje do zemlje, a nijanse koje su popularne na primer u SAD nisu u Nemačkoj, Španiji, Srbiji…Genrealno gledano trendovi boja automobila nisu statični, a menjaju se s vremena na vreme kako nova boja dolazi u fokus.

Stručnjaci za auto industriju carVertical nedavno su sproveli istraživanje sa ciljem da pronađu najpopularnije boje automobila kao i njihov uticaj na bezbednost same vožnje.

Na primer zemlje sa toplom klomom i njihovi stanovnici preferiraju šarenija vozila za razliku od vozača u takozvanim hladnijim vezama. U Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj primarna je vožnja sjajnog automobila, za razliku od Kalifornije ili Italije gde su svetle boje jednostavno norma.

Neko opšte pravilo glasi da su beli automobili popularniji u toplijim klimama, jer ona reflektuje sunčevu svetlost pa je i vožnja prijatnije i manje vruća.

Kako ovo nedavno istraživanje otkriva, bela je najpopularnija boja u Australiji (39,1% svih vozila) i EU (26,8%). Australijanci takođe vole srebrne (15,9%) i sive automobile (14%). Evropljani preferiraju sivu (25,9%), a zatim crna vozila (24,5%).

Sličan procenat crnih vozila nalazi se u SAD (24,7%). Međutim, vole i bele (20,9%) i srebrne (17,3%) automobile.

Da li boja utiče na bezbednost saobraćaja?

Ovo istraživanje obuhvatilo je i pomenuti segment bezbednosti, pa procenat kazuje da 60% crvenih automobila koja su pregledana na platformi su učestvovala u neku od saobraćajnih nesreća, što ovu boju čini najopasnijom za saobraćaj.

Smeđa (59%) i crna (57%) su takođe boje automobila koje završavaju u nesrećama češće od drugih, zatim žuta (55%), plava (54%), bela (50%) i siva (50%).

Nije iznenađenje da su crveni automobili sve češće uključeni u nesreće. Sportski automobili su obično crvene boje, a ljubitelji brzine više biraju crvene automobile nego konzervativni vozači. To je dovoljno da se pogodi zašto su crveni automobili na vrhu ove liste”, objašnjava M.Buzelis.

Continue Reading

➡️ Radio host ➡️➡️ Event manager ➡️➡️➡️ Copywriting ➡️➡️➡️➡️Social media manager

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Na vrh