Pratite nas

Vesti

Očekuju li nas nova poskupljenja izvesna od jeseni?

U poslednje dve do tri godine auto industrija se jednostavno bori da održi nivo proizvodnje kao ranije kako ne bi došlo do velikih oscilacija na tržištu pre svega u odnosu ponude kao i cene. Međutim, prvo pandemija virusa korona pa kasnije i rat u Ukrajini doveli su do još veće zabrinutosti zapsolenih u auto industriji jer je prodaja automobila definitivno pala.

„Potražnja za vozilima postoji, ali statistika prodaje u Srbiji govori da je broj isporučenih vozila u padu u odnosu na prošlu godinu, i to blizu 10 odsto. Statistika za evropsko tržište je još dramatičnija – prodaja u Evropi je u padu 20 odsto i više“, kaže za Biznis.rs generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Graovac.

Logično je da se nameće i poskupljenje automobila usled inflacije koja je iz meseca u mesec sve veća.

„Cene vozila su porasle od 15 do 25 odsto u zavisnosti od brenda. To nije tako jednostavan parametar, jer zavisi od više faktora, kao što su pooštrenje sigurnosnih standarda i sve veći paketi osnovne aktivne i pasivne sigurnosti, nove tehnologije za povezanost i multimediju, pa na kraju i veća potražnja u odnosu na ponudu. Sve su to faktori koji su u poslednje dve do tri godine doveli do rasta cena kako novih, tako posledično i polovnih automobila“, dodaje Graovac.

Avatar photo

➡️ Radio host ➡️➡️ Event manager ➡️➡️➡️ Copywriting ➡️➡️➡️➡️Social media manager

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh