Pratite nas

Vesti

BMW: Prve najave o šestoj generaciji baterijskog dizajna

Ovih dana se u svetu govori o najnovijim najavama kompanije BMW a tiču se nove, šeste generacije baterijskog dizajna koja stiže na automobilsko tržište sredinom ove decenije.

Naime, nove baterije će predstavljati u mnogome značajno unapređenje pete generacije dizajna, a biće namenjene novim modelima kao što su BMW iX i BMW i4.

Baterija nove generacije će i dalje biti litijum – jonskog tipa, ali ima kružni dizajn ćelija koji će omogućiti efikasnije pakovanje u odnosu na dosadašnje. Takođe, u smaoj ćeliji je i povećan sadržaj silicijuma i nikla, dok su smanjene količine skupog kobalta.

Kompanija navodi da ovaj novi dizajn donosi prednost i u energetskoj gustini ćelija za 20%, dok se procenjuje da će on sam rezultovati 30% većom autonomijom u odnosu na trenutne baterije iz pete generacije.

Još jedna prednost ove nove baterije jeste i prelazak na arhitekturu od 800V, a kompanija još uvek nije objavila konkretne informacije o potrebnom vremenu za punjnje, dok se očekuje da ono bude oko 30% brže u odnosu na dosadašnje.

Razvoj najavljenih baterija će se odvijati u BMW centru u Minhenu, dok će se one proizvoditi u fabrikama u Kini, Evropi i Severnoj Americi uz maksimalno korišćenje recikliranih materijala. Sve ovo bi moglo i da umanji cenu baterije za oko 50% navodi kompanija na svojoj internet stranici.

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh