Connect with us

Vesti

Predstavljen auto patent koji menja sve

Ideja koju je General Motors predstavio odjeknula je brzinom munje, a tiče se da aktivni delovi aerodinamike kao što su peraja, krila, spojleri i sl. aktivno budu uključeni u stabilizovanje kada automobil naleti na vodu.

Svima se bar jednom desilo proklizavanje automobilskih guma, a ovo je svakako i jedna od opasnijih situacija koja može da zadesi učesnike u saobraćaju. Takozvani akvaplaning moguće je sprečiti ili se umanjiti posledice ukoliko vlasnik automobila izabere nove i kvalitetne gume pa i da opreznije vozi po kiši i na mokrom putu. Međutim iz kompanije General Motors smatraju da će vozačima pomoći i njihov novi patent koji dolazi u obliku aktivne aerodinamike vozila.

Kako piše portal autonet.hr za svoj rad ovim dodacima na svakom vozilu potrebni su napredni senzori koji se već koriste za praćenje kretanja vozila, njegove brzine pa i kredanje svakog od točkova i samo kočenje.

Upravo, kada bi kompjuter na bazi podataka iz pomentih senzoda, detektovao da automobil gubi tlo pod sobom – imao bi zadatak da odmah aktivira elemente aktivne aerodinamike kako bi se stvorio dodatni pritisak i poboljšao kontakt sa podlogom.

Kako kažu stručnjaci kompanije General Motors aktivni sistemi će na ovaj način moći da uključe splitere, spojlere, vazdušne kočnice, difuzore ali i ostale kovršine automobila te i otvore za usisavanje vazduha.

Definitivno, korišćenjem ovakvih sistema omogućilo bi se ispravljanje orijentacije vozila ali i spašavanje situacije ukoliko dođe do proklizavanja.

Continue Reading
You may also like...

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top