Pratite nas

Zanimljivosti

Automobil koji usisava čak i prašinu sa točkova

Automobilska kompanija DWA i Nemački svemirski centar predstavili su prototik koji je ekološki najprihvatljiviji automobil na svetu. Naime, pogon je električni, emisija CO2 i drugi gasovi ne postoje, a ovaj idealni prototip sakuplja čak i prašinu koja se generiše od kočnica i guma.

Sve ovo je je omogućeno novom vrstom električne kočnice sa više diskova, koja je integrisana u elektromotor umesto u točkove, a tu je i pluta u uljnoj kupki koja upija svaku abraziju. Inženjeri su za dodatno usporavanje namenili magnetnu indukcionu kočnicu.

Naime, premeštanjem kočnice sa točkova na elektromotor stvara se prostor u lukovima točkova, koji su naučnici u potpunosti prekrili, ali i aerodinamički optimizovali kako bi se mikroplastika abrazije sa pneumatike usisala u sistem filteru – što je slično usisivaču.

Kada pogledamo emisiju ove mikroplastike, prema očekivanjima ona će biti u potpunosti neutralizovana pri brzinama od 50 km/h, dok bi se emisija pri većim brzinama smanjila za oko 80%. Prema pisanju portala HAK plan je da se obe tehnologije i dalje razvijaju sa automobilskom industrijom i kako bi one bile spremne za serijsku proizvodnju.

Continue Reading
You may also like...
Avatar photo

➡️ Radio host ➡️➡️ Event manager ➡️➡️➡️ Copywriting ➡️➡️➡️➡️Social media manager

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh