Connect with us

Zanimljivosti

Farba automobila koja nas obaveštava kada je automobil ogreban

Nova pametna farba, mogli bismo da nazovemo izum kompanije BMW. Prema najavi zaposlenih u kompaniji biće korišćena boja koja je kao „koža osetljiva na ogrebotine“.

Ovaj proizvođač automobila ima ideju da patentira sistem koji će se sastojati od zaštitnog filma, boje koja se nanosi na vozilo i ima mogućnost da se bez vizuelne provere otkrije ogrebotina, ali i upozori vlasnik na istu.

Ono što smo saznali iz nemačkih medija jesto to da je ideja BMW-a da se koristi boja kao „koža osetljiva na ogrebotine“.

Naime, film nanesen na regularnu farbu bio bi provodnik struje, što znači da ukoliko je auto ogreban on bi i otkrio promenu u električnom kolu. Upravo će to biti signal vlasniku vozila da je automobil izgreban.

Način na koji će sistem upozoriti vozača razlikuje se u skladu sa uslovima, a u slučaju da se ogrebotina dogodi tokom vožnje automobil će vozača upozoriti ne samo zvučnim već i vizuelnim signalima.

U slučaju da je vozač izvan vozila, upozorenje se može poslati bežičnim putem i to na njegov smart telefon ili neki drugi povezani uređaj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top