Connect with us

Vesti

Mercedesovi dizelaši i benzinci idu u penziju

Po svemu sudeći, E klasa sa svojim derivatima je poslednji model Mercedes-Benza napravljen na čistoj platformi motora s unutrašnjim sagorevanjem izjavio je nedavno šef razvoja ove kompanije Markus Schäfer nemačkom Automobilwocheu.

Prema poslednjim planovima najkasnije do 2030. godine ova kompanija namerava da proizvodi samo električna vozila, tačnije tamo gde im tržišni uslovi i dozvoljavaju – a to je definitivno Evropa. Do sada su se S i C-klasa takođe bazirale na ovoj platformi i biće ukinute na kraju modelskih ciklusa, verovatno čak i pre 2030. godine, piše Revija HAK.

Krajem ove godine biće predstavlejna nova ujedno i poslednja generacija poslovne limuzine, a na tržište će stići tek na proleće. Svi sledeći modeli iz 2024./2025. se baziraju na arhitekturama koje su posebno dizajnirane za pogon na baterije. E-klasa se pod ovim imenom proizvodi od 1993. i pouzdan je bestseler.

Prema Schäferovim rečima, prestaje saradnja s Renaultom. Francuzi neće više biti u igri za razvoj motora za kompaktna vozila. Mercedes će proizvesti globalni motor u saradnji s kineskim Geelyjem.

Continue Reading
You may also like...

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top