Connect with us

Vesti

USKORO: Prvi solarno-električni automobil

Holandska kompanija Lightyear, ovih dana je ušla u novu fazu razvoja, a prvi model, Lightyear 0, koji je ušao u proizvodnju prenose svetski mediji. U pitanju je kompanija koja je provela poslednjih šest godina razvijajući tehnologije za prvo električno vozilo na svetu na solarni pogon.

Osnivač i izvršni direktor kompanije, Leks Hoefslot, veruje da će brzi prelazak na električna vozila rezultirati velikim brojem automobila koji će tražiti pristup infrastrukturi za punjenje, a koja se neće povećavati u skladu sa rastom potražnje.

Ovo novo vozilo se kupcu isporučuje sa kablom za punjenje, ali ima i autonomiju koja je uvećana zahvaljujući solarnoj energiji.

Za domet od 463 km sa jednim punjenjem biće zadužena baterija od 60 kWh, a u kombinaciji sa solarnim punjenjem automobil će doći i do 695. kilometra navode u ovoj holandskoj kompaniji.

Ukoliko jedna vožnja prosečna gradska bude oko 35 km, biće potrebno i do dva meseca pre no što baterija zahteva novo punjenje preko kabla.

Kako pišu mediji za početak, fabrika će proizvoditi jedan automobil nedeljno i ima za cilj da poveća proizvodnju do prvog kvartala 2023.

Automobil će koštati oko 250.000 evra.

Continue Reading
You may also like...

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top