Connect with us

Vesti

Opala prodaja automobila u Rusiji

U prošlom mesecu ove godine prodato je svega 46.403 novih vozila što je za 120.000 manje automobila nego u novembru 2021. godine pokazuju statistički podaci u ovoj zemlji.

Kako prenosi Tanjug ovaj pad automobilskog tržišta u Rusiji nastavljen je i u novembru, pa je prodaja vozila smanjena za 61,6% na godišnjem nivou.

Naime, prodaja novih vozila počela je da pada, otkako je glavni grad Rusije u februaru ove godine pokrenuo „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, pa je Zapad uveo sankcije koje mnogim ruskim kompanijama onemogućava pristup auto delovima. Takođe, i nekoliko stranih proizvođača je napustilo ovu zemlju, pa i obustavilo proizvodnju u Rusiji.

Prema saopštenju AEB-a, u Rusiji je u novembru prodato 46.403 vozila naspram više od 120.000 jedinica prodatih u istom mesecu 2021, a od početka godine do sada prodaja je pala za 60,9 procenata, prenosi Rojters.

Podsetimo, ova zemlja je proteklog meseca počela i proizvodnju modela Moskvič, automobilskog brenda iz sovjetske ere i to u blizini Moskve u fabrici koju je napustio Renault.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top