Connect with us

Vesti

Zemlja koja planira zabranu vožnje električnih automobila

Zbog energetske krize koja je pogodila čitavu Evropu, Švajcarska bi mogla da postane prva zemlja na svetu koja će uvesti restrikcije vlasnicima električnih automobila.

Kako je povećan udeo elektirčnih automobila na tržištu novih vozila, tako je i stopiran trend raznih benezicija za vlasnike automobila na struju kao što je na primer subvencija, besplatno parkiranje ili popust na putarinu.

U pojedinim zemljama čak je i ukinuta neka od ovih beneficija, dok Švajcarska planira još drastičnije mere.

Naime, ova država ima plan da za vlasnike privatnih automobila uvede nove restrikcije kako bi pre svega uštedela. Razlog za to jeste da se ne stvore dodatni rashodi u budžetu, već štednja.
Ranije je Švajcarska ugasila rasvetu, a prema najavama tražiće se i ušteda u grejanju. Na taj način, kako bi čelnici države osigurali energetsku stabilnost, spremi su i da zabrane vožnju električnih automobila navode evropski mediji.

Kako prenosi Index.hr, nacrt novog zakona tvrdi da je „privatna upotreba električnih automobila dozvoljena samo da apsolutno nužna putovanja (profesionalna praksa, kupovina, poseta doktoru, pristustvovanje verskim događajima)“.

Dakle, prema ovom nacrtu vlasnici električnih automobila će moći svoje četvorotočkaše da koriste samo u najnužnijim situacijama, do apoteke na primer ali ne i do bioskopa ili biblioteke.

Primena ovog ograničenja planirana je tek na trećen nivo eskalacije krize, dok bi se pre toga štedelo u javnim institucijama i domovima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top