Connect with us

Vesti

TRENUTNO: Najskuplji su polovni automobili

Prema svemu sudeći tako će i ostati, jer trend tako i pokazuje.

Statistika online trgovca i posrednika AutoScout24 pokazuje kako su se polovni automobili u novembru mesecu 2022. godine prodavali za prosečno 24.772 evra, što je gotovo pa 12% više nego prošle godine.

Razlog za to je jednostavan: potražnja za polovnim automobila je daleko veća nego što je to ponuda, dok je sa druge strane automobilski sektor u velikoj krizi. Podsetimo se, samo pre dve godine, mnnoge fabrike su zatvorene zbog korone.

Nakon korone usledila je i svetska nestašica čipova, koja i dalje muči automobilsku industriju, dok se na nju nadovezala i nestašica kablovskih snopova za vozila a koja se proizvode u Ukrajini.
Kako piše Revija HAK u međuvremenu potražnja za automobilima je porasla, a neki novi automobili sada imaju rok isporuke i po godinu dana pa su polovni automobili daleko privlačniji.

Prema proceni stručnjaka, ukoliko se ovaj ulazni trend nastavi prosečna cena polovnjaka na kraju godine će biti veća od 25.000 evra na evropskom tržištu, a prema prvim informacijama iz Austrije i Nemačke vidimo da je ova granica već probijena.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top