Connect with us

Servisi

Kako da proverimo sigurnost svog auta pred polazak na put?

Kako da proverimo sigurnost svog auta pred polazak na put

Retki su ljudi koji ne vole da putuju i ne maštaju o dalekim predelima koje bi rado posetili. Ako ne putujemo avionom ili nekim drugim javnim prevoznim sredstvom, onda nam ostaje naš automobil. Ono što sasvim sigurno treba da uradimo pred put je provera ispravnosti i sigurnosti.

Pred put, važno je da proverimo:

 • ulje I filter motora
 • kočionu tečnost
 • tečnost za hladnjak (antifriz)
 • tečnost za klimu
 • ulje servo volana
 • tečnost za vetrobran
 • pneumatike (pritisak, rezervni točak)
 • svetlosnu signalizaciju automobila
 • klima uredjaj
 • sve filtere
 • akumulator
 • metlice brisača

Ulje I filter motora, promena ulja na motoru 

Stanje i nivo ulja, treba stalno proveravati.Nivo ulja se utvrdjuje sajlom za proveru ulja, na kojoj se nalaze oznake za minimum i maksimum. Ne treba mešati različite vrste ulja, niti sipati više od potrebnog.

Mnogi savetuju da se ulje menja na svakih 5000 km kod starijih, a na 10 000 do 12 000 km kod novijih automobila. Preporučuje se, svakako, promena ulja na svakih godinu dana, bez obzira da li je auto u upotrebi ili ne. Prilikom promene ulja, menja se i filter ulja jer vazduh stalno kruži i nije dobro kad je filter prljav. Treba proveriti ulje za kočnice.

Tečnost za hladnjak (antifriz)

Nivo tečnosti u hladnjaku treba proveriti kada se ohladi motor. Takodje i nivo tečnosti u dodatnoj posudi treba proveriti, a preporuka je da se tečnost menja na svake dve godine.

Ostale tečnosti koje treba proveriti

Tečnost za klimu se proveri na osnovu rada klime. Ulje servo volana takodje treba proveriti kao i tečnost za vetrobransko staklo.

Pritisak u gumama

Pritisak u gumama ne sme biti prekoračen, postoji uputstvo za auto kao i nalepnica kod vozačevih vrata. Takodje, u  i u rezervnoj gumi treba proveriti pritisak. Treba proveriti kvalitet guma, ako su istrošene, to bi moglo biti kobno. Ako su istošene gume, auto neće stati na vreme prilikom kočenja, a ako su oštećene, mogu pući.

Provera svetlosnih uredjaja

Za bezbednu vožnju, neophodno je da sva svetla budu ispravna: dnevna svetla, duga svetla, pokazivači pravca(migavci), stop svetla, poziciona svetla, svetla za maglu.

Metlice

Metlice obično traju šest meseci do godinu dana. Ako su istrošene, lako ih je zameniti i nije veliki izdatak.

Zakonski obavezna oprema

Prva pomoć, sigurnosni prsluk, trougao, ključ za skidanje točkova, rezervne sijalice, sajla i uže za vuču, rezervni točak.

Obavezan alat u automobilu

Trebalo bi imati rezervni ključ automobila, ključeve (10,12, 13, 15, 17, 19), šrafciger, motocangle, kablove za paljenje, izolir traku, lepljivu traku, osigurače, skalpel, WD-40 sprej, šrafove,  čekić, baterijsku lampu.

Oprema za prvu pomoć

Set opreme za prvu pomoć je obavezan u automobilu.

Čistoća automobila

Kada smo sve ovo proverili, onda se možemo pozabaviti čistoćom našeg automobila. Radujmo se svakom putovanju jer je to odmor za našu dušu.

 

Continue Reading
You may also like...
Avatar photo

Zadužena za marketing Smart klub Srbija. Studirala Filoloski fakultet, proucava srpski jezik i knjizevnost, voli automobile, kozmetiku, make up, muziku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top