Pratite nas

Zanimljivosti

Kako uštedeti 1.000 evra godišnje na gorivu?

Cene goriva skaču iz dana u dan, te svakoga dana tražimo načine kako da uštedimo. Dok su neki odustali od vožnje automobila, drugi su prešli na gradski prevoz, ili jednostavno koriste bicikl odnosno trotinet za rpevoz od tačke a do tačke b.

Međutim, ušteda goriva je moguća ukoliko promenite samo određeni način vožnje. Prema tvrdnji hrvatskih stručnjaka na taj način imate mogućnost da uštedite i do 1.000 evra godišnje.

Budite oprezni sa papučicom gasa

Ovo je prvo i osnovno pravilo ne samo za štednju već i za bezbednu vožnju. Dakle, obrtaje motora potrebno je držati u najoptimalnijem rasponu, a ako je moguće korisno je uvek voziti konstantnom brzinom. Maksimalno treba izbegavati nagla ubrzavanja i kočenja „jer pri takvim aktivnostima opterećenje motora i potrošnja goriva su ekstremni“ rekao je za Dnevnik Nove TV gospodin Sinan Alispahić iz Hrvatskog autokluba.

Kočenje u leru zaboravite

Upravo je ovo još jedna greška koju vozači prave, a to je vožnja ili kočenje u leru tačnije van brzine. Vozači ovu grešku prave misleći da se tako štedi gorivo, ali „mnogo je pametnije da se upravlja i koristi stepen prenosa te da se samo otpusi papučica gasa i pustiti da se vozilo kreće – e to je štednja“ dodaje gospodin Alispahić.

Ispraznite gepek

Takođe u vožnji ukoliko je moguće ispraznite teret, jer svaka vožnja sa viškom tereta u automobilu povećava potrošnju za 5 posto.

Trudite se i da koristite sistem automatskog isključivanja motora (start – stop) naravno ukoliko ta opcija postoji u automobilu, a na taj način ćete u gradskoj vožnji znatno uštedeti.

Continue Reading
You may also like...
Avatar photo

➡️ Radio host ➡️➡️ Event manager ➡️➡️➡️ Copywriting ➡️➡️➡️➡️Social media manager

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh