Pratite nas

Vesti

Koliko će koštati auto sa Euro 7 motorom?

Zvaničnici mnogih Evropskih zemalja najavljuju da će od 2025. godine nastupiti još striktnije Euro 7 norme za emisiju izduvnih gasova koje bi trebalo da stupe na snagu.

Izvesno vreme vozači slušaju kako će ove rigorozne mere poskupeti cenu automobila, pa čak i ugroziti opstanak modela u A i B sebmentu najviše zbog visoke cene agregata i katalitičkih sistema za Euro 7 normu.

Logično pitanje je – koliko će zapravo poskupeti automobili?

„Izračunali smo smo šta to znači u odnosi na našu kompletnu modelnu ponudu i planove za buduće modele. Renault će prelazak na Euro 7 normu koštati oko milijardu evra, što bi donelo prosečno poskupljenje po automobilu od oko 1.000 evra, a za to poskupljenje automobil će emitovati 3 do 4 grama CO2 manje nego sada“ rekao je prvi čovek Renault Grupe, Luca De Meo, na konferenciji ChangeNOW.

Opravdano poskupljenje?

Sa druge strane, de Meo je uporedio stari Nokia mobilni telefon sa tastaturom sa aktuelnim pametnim telefonima i rekao: „Ne možete očekivati da stari mobilni telefon sa tastaturom zamenite pametnim telefonom sa 5G internet vezom, brilijantnom kamerom i ekranom visoke rezolucije, a platite ga manje nego staru Nokiju“.

Euro 7 norma, prema najavama zvaničnika, trebala bi stupiti na snagu 2025. godine, a zbog krize koje su izazvale pandemija Covid-19 virusa kao i globalna nestašica čipova, proizvođači automobila sve glasnije traži da se uvođenje nove norme odloži.

Continue Reading
You may also like...
Avatar photo

➡️ Radio host ➡️➡️ Event manager ➡️➡️➡️ Copywriting ➡️➡️➡️➡️Social media manager

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh