Connect with us

Vesti

Vozači automobila ili biciklisti – ko izaziva više saobraćajnih nezgoda?

Kao pas i mačka, tako bismo mogli da opišemo ljubav vozača automobila i biciklista. Svakako biciklisti se suočavaju sa opasnošću potencijalne saobraćajne nesreće sa prevoznim sredstvom koje se kreće velikom brzinom, dok sa druge strane mnoge vozače automobila nerviraju biciklisti koji ometaju saobraćaj.

Prema statistici ko uzrokuje više nezgoda?

Najnovija istraživanja pokazuju da su obe strane podjednako krive prilikom udesa. Na prvu loptu reklo bi se da su motorna vozila odgovornija za nezgode jer su veća i kreću se većom brzinom. Ipak u pojedinim situacijama zaista je pravi izazov da vozač automobila primeti biciklistu na ulici.

Sva količina informacija ipak je i ogreničena, pa analitičare sprečava da detaljno istraže pomenuti problem jer je većina podataka ipak dobijena od državnih i lokalnih vlasti. Na primer Odeljenje za javnu sigurnost Minesote otkrilo je da su biciklisti krivi u čak 49% slučajeva, dok je krivica na strani vozača automobila u 51%. Upravo prema rezultatima ove studije, najveći uzrok nesreća bilo je neustupanje prava prvenstva prolaza.

Međutim, jedno drugo istraživanje iz glavnog grada SAD pokazalo je da ipak biciklisti izazivaju više udesa od automobila pre svega zbog neoprezne i neobeležene vožnje.

Da je oprez potreban sa obe strane pokazuju zvanični podaci koji kažu da u toku jedne godine pogine oko 1000 biciklista, dok oko 130.000 njih bude povređeno širom SAD-a.

Continue Reading
You may also like...

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top