Connect with us
25 godina Smarta

Modeli

25 godina Smarta

U oblasti automobilskih inovacija, malo se imena ističe kao Smart Fortvo.  Iako u početku nije prihvaćen zbog svog električnog pogona, ovo kompaktno malo čudo se pojavilo kao svedočanstvo vizionarskog razmišljanja i posvećenosti transformaciji gradskog prevoza.

Kada je debitovao na IAA u Frankfurtu 1997. i izašao na tržište u jesen 1998, Smart Fortvo nije bio samo automobil, već i hrabar poduhvat koji je imao za cilj da redefiniše koncept gradske vožnje.

Smart Fortwo w450 iz 1998 godine

Smart Fortwo w450 iz 1998 godine

Uprkos početnim nedostacima, Fortvo je svoj pravi poziv pronašao u gradskom pejzažu. Njegova kompaktna veličina,sa težinom od  jedva 800 kilograma, učinila je parkiranje lakim i luksuzom kojim se veća vozila ne mogu pohvaliti. Iako njegove performanse možda nisu impresionirale na otvorenom putu, u granicama grada, Fortvo je briljirao, pružajući jedinstven spoj pogodnosti i zadovoljstva u vožnji.

Pored svih ovih pogodnosti, Smart Fortvo je obeležio ulazak Mercedesa u elektrifikaciju. Počevši sa probnom flotom u Londonu 2007. godine, postao je jedan od prvih masovno proizvedenih električnih automobila.

Tokom godina, Smart Fortvo  je proširio ponudu modela, od saradnje sa Forfour sa četvoro vrata do kabrioleta, roudstera, pa čak i razigranih varijanti kao što je Crossblade bez vrata i prozora.

Smart Fortwo w453, od 2014 godine i trenutno

Smart Fortwo w453, od 2014 godine do sad

Kako Smart Fortvo slavi svoju 25. godišnjicu, ovaj model predstavlja prekretnicu u istoriji automobila. Njegov kompaktan dizajn, električni poduhvati i prilagodljivost urbanom životu ostavili su neizbrisiv trag, dokazujući da inovacije ponekad dolaze u najmanjim paketima.

Web i grafički dizajner

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top