Pratite nas

Smart

Čemu služi tempomat u vozilima?

Čemu služi tempomat u vozilima

Tempomat je sistem koji automatski kontroliše brzinu motornog vozila. Sistem je servomehanizam koji preuzima leptir za gas kako bi održao stalnu brzinu koju je podesio vozač.

Tempomat je posebno je koristan na autoputevima i putevima na kojima postoji ograničenje brzine jer omogućava manje zamaranje vozača. Pošto prilikom njegovog korišćenja nema smanjenja i pojačanja gasa, omogućava i racionalniju potrošnju goriva.

Osnovna funkcija

Osnovna funkcija tempomata je kontrolisanje brzine kretanja. To je mali kompjuter koji se nalazi ispod haube ili ispod armaturne table i on radi tako što odredjuje poziciju papučice za gas. Vozač ima mogućnost da na kontrolnoj tabli, pritiskom na prekidač, odredi brzinu.

Adaptivni tempomati

U novije vreme, postoje tempomati koji automatski kontrolišu brzinu automobila. Ova vrsta tempomata može pomoći i u kontroli u rastojanju medju vozilima.

Mane tempomata

Tempomat pomaže prilikom vožnje, umanjuje stres, smanjuje umor. Medjutim, ne treba se previše uspavati. Istraživanja su pokazala da 90% vozača, prilikom korišćenja tempomata kasni sa kočenjem jer im se noga ne nalazi iznad papučice kočnice te nemaju dovoljno brze reflekse. Zato bi trebalo, ipak, povećati oprez, naročito na krivudavim putevima. Treba voziti bez previše opuštanja i držati stopalo iznad kočnice, za one situacije koje ne možemo predvideti.

Vaš Smart klub Srbija želi Vam srećan put.

Continue Reading
You may also like...
Avatar photo

Zadužena za marketing Smart klub Srbija. Studirala Filoloski fakultet, proucava srpski jezik i knjizevnost, voli automobile, kozmetiku, make up, muziku.

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh