Connect with us

Vesti

Kina nudi rešenje za automobilsku krizu

Prodaja novih automobila u Kini, zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja širom ove zemlje, je znatno pala – pokazuju statistički podaci u odnosu na prošlu godinu. I pored svega, Kina planira da poveća potražnju za novim vozilima, a plan zemlje je da smanji poreze i produži period prodaje ekoloških automobila i to bez naplate poreza.

Ova najmnogoljudnija država na svetu objavila je detaljan plan sa koracima koje njihova vlas planira da preuzme u cilju povećanja potražnje za automobilima.

Jedna od glavnih aktivnosti jeste produžetak mera koje predviđaju da se za ekološka vozila ne plaća porez, tačnije da bude ukinut.

Upravo u sklopu ovog plana, kineske vlasti su prošlog meseca prepolovile porez prilikom kupovine novog vozila. Tako, sada, za nove automobile koji koštaju manje od 45.000 dolara sa motorom zapremine od 2 litra, plaća se porez samo 5%. Na taj način se došlo do odličnih rezultata, jer je u junu mesecu prodato skoro 1.9 miliona vozila što je za oko 22% više nego u istom periodu prošle godine.

Takođe, nagli skok prodaje zabeležili su i električni automobili i to za čak 130% jer je tokom prošlog meseca prodato tačno 546.000 modela na struju, što predstavlja za 30% više od ukupne prodaje.

Plan je i da država u sklopu spasa automobilske industrije, podstiče zamenu starih vozila, poveća kreditnu podršku za kupovinu novih, ali i ukloniti prepreke za kupovinu polovnjaka u različitim provincijama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas

To Top