Pratite nas

Smart

„Peglica“ slavi 50. rođendan

Ove, 2022. godine kompanija Fiat proslavlja 50 godina od početka proizvodnje legenradnog modela 126, poznatijeg kao „Peglica“; jednog pristupačnog gradskog automobila.

Ovaj model debitovao je na salonu automobila u Torinu oktobra 1972. godine, kao jedan mali gradski automobil sa prostorom od četiri putnika i motorom pozadi. Za 28 godina proizvodnje nije bilo ideje za drugu generaciju, dok je sa proizvodne trake tada sišlo tačno 4.763.655 primeraka.

Prvobitna zamisao bila je da ovaj model zameni legendarni Fiat 500, dok su se dizajnerska rešenja i poklapala. Međutim, „Peglica“ nije doživela uspeh u Italiji, ali je zato postala pravi hit sa druge strane „Gvozdene zavese“.

Automobil bez druge generacije

Upravo je ovo ono što je karakteristično za Fiat 126 koji za 28 godine nije dobio drugu generaciju. Ipak, ovaj automobil je sa svojim dvocilindarskim motorom dobio par osveženja toko svog postojanja od tri decenije, ali se suština nije menjala.

Skoro 5 miliona primeraka je proizvedeno, dok je poslednji Fiat 126 sa proizvodne trake u Poljskoj sišao 2000. godine i odmah je prebačen u muzej italijanske kompanije u Torinu.

Kako vi zovete Peglicu?

Ovaj mali gradski automobil koji je osvojio mnoga srca, dobijao je i razne nadimke pre svega zbog svojih karakteristika. Na primer u Sloveniji su automobil zvali „Bolha“ – buva, ali i „piči – polki“. Sa druge strane u Albaniji dobio je nadimak „Kikirez“ odnosno mali pevac, dok su ga Nemci zvali „Bambino“, a Mađari i Kupanci su ovaj model voleli da zovu zamlim Poljakom.

Continue Reading
You may also like...

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh