Pratite nas

Zanimljivosti

REŠENJE NASE: punjenje automobila za 5 minuta

Tehnologiju koju je NASA razvila za misije na Mars i Mesec će po svemu sudeći biti od velike koristi za vlasnike električnih automobila koji će svog mezimca moći da napune za samo pet minuta i to „hlađenjem“ toplote koju generiše provodnik koji nosi struju.

Istraživači sa Univerziteta Perdu su koristeći NASA-in Flou Boling Modul dramatično smanjili količinu toplote koja putuje kroz žice kako bi „gurnula“ ukupno 1400 ampera kroz kablove.

Kada poredimo 520 ampera koje mogu da isporuče najnapredniji punjači, ovo je svakako jedna velika promena. S obzirom na to da punjenje čak i na najbržim punjačima može da traje i do 20 minuta, mnogi vlasnici su se ipak odlučili da ostanu na strani motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Pomenuta NASA-ina tehnologija je prvobitno razvijena za Međunarodnu svemirsku stanicu, pošto je testirana u mikrogravitaciji a kako bi se osigurao uspeh na budućim svemirskim stanicama.

„Primena ove nove tehnologije je rezultirala neviđenim smanjenjem vremena potrebnog za punjenje električnih vozila širom sveta“, objavila je NASA. Međutim, moglo bi da prođe neko vreme pre eventualne primene…

Avatar photo

➡️ Radio host ➡️➡️ Event manager ➡️➡️➡️ Copywriting ➡️➡️➡️➡️Social media manager

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh