Pratite nas

Smart

Korisni trikovi za korišćenje klime

Klima u automobilu je tokom letnjih meseci pravi spas, ali stručnjaci kažu da moramo biti i oprezni.

Ono na šta nas upozoravaju, a retko ko od nas i praktikuje jeste – ćišćenje klime.

Da li paliti klimu u gradu?

Na primer, ukoliko vozite po gradu dobro razmislite da li vam se isplati da palite klimu jer dok ona rashladi vi ste već stigli na odredište. Na primer bolja je opcija da svoj automobil parkirate u hladu i da stavite zaštitu od sunca pa kasnije otvorite prozore tokom vožnje.

Ukoliko se ipak odlučite da upalite klimu, bitno je da pazite na temperaturu. Dakle ne dozvolite da je temperatura hlađenja preniska u odnosu na temperaturu splja jer na taj način lako možete da se prehladite ili dobijete upalu sinusa ili grla. Preporuka lekara je da ona ne bude veća od 5 do 6 stepeni, a svakako nije dobro izlagati telo ekstremnim temperaturnim razlikama posebno ako imate srčane probleme.

Kako pravilno rashladiti automobil?

Nakon što upalite automobil, otvorite sve prozore i uključite klimu. Na samom početku izaberite opciju uvlačenja spoljnog vazduha, a temperaturu namestite na minimum. Okretanje ventilatora postavite na najveću brzinu, a nakon rashlađivanja prozore zatvorite i smanjite brzinu ventilatora. Dopustite da hladan vazduh duva u vetrobransko staklo i noge, a ne u lice.

Bez obzira da li imate dete u automobilu ili ne, nekoliko puta pre kraja putovanja isključite klimu i ostavite ventilaciju jer ćete se na taj način vlažna mesta u klima uređaju osušiti, pa je i rizik od razmnožavanja bakterija daleko veći.

Svake godine se upotreba klima uređaja povećava u kolima, pa se na taj način povećavaju i negativni učnci na zdravlje kako gornjeg tako i donjeg tela disajnih organa.

Sa druge strane ima i blagodati, a to je filtriranje vazduha koji dolazi spolja – što je ogroman benefit kod osoba koje su alergične na polen, prašinu i grinje.

Ostavite komentar

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pratite nas

Na vrh